WELCOME TO THE WORLD OF DANISH & DANIA

By: Mak and Abah Of Lovely MDs

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 1-Jun-2008 06:45 Email | Share | | Bookmark
LO...LO........

 
 
 
Weekend ni memang tak dapat ke mana coz abah keroje..So dok je umah...Mak pun gunalah time cuti ni belajar buat LO...memang suke bangat..tapi idea tu kureng..kira main tempek je...cuma kali ni mak buat sendiri LO , bukan ambik dari layout yang sedia ada..bangga jugak la boleh wat sendiri...hehe..masuk bakul angkat ramai2 ye..sebab mak berat..hehe So, nilah hasil LO terbaru mak dengan backdated entry....





Hari ni Jumaat...Tengah hari tadi time lunch hour, mak pi makan ngan auntie mimie and auntie akmal..Lepas makan tak tau pi mana, auntie mimie ajak kami pi kedai buku..Saje je ngabihkan masa..Tapi dlm tengok2 tu..terjumpa lak favorite books danish...Kat rumah ada yg gambo Power Rangers..Tapi kali ni mak jumpa Ultraman...Coloring books and Stickers...Walaupun ada watak superhero, buku mcm ni bagus gak as first book danish..Ada aktiviti coloring, sticking, writing skill, besides introduce budak2 baya danish tentang types of transport, clothing, foods dll. tapi mak tak leh beli semua serentak..beli sikit2 dulu..Kalo tak dalam satu hari, sticker tu habis...Tengokla tu..sengih je dapat new books....





Gambar kat atas ni, lepas mak ambik depa balik dari nursery..Danish punyelah suka bila mak bagi buku tu kat dia..sengih memanjang....Dania pulak biasalah..Lepas bagi ubat2an dia, dia pun kira nak tidur lah..

**Buat scrapbook ni very interesting..tapi mak tak tau lak bahaya rupanya bila minat sangat benda ni..Pagi tadi mak bukak je internet terus buat scrapbook yang kat atas tu..Punye la khusyuk..Lagi2 anak2 mak tak kacau..Nak jadi citer bila dah tengah hari, mak pun masak..Nak jadi citer lepas mak masukkan ayam dalam kuali mak pun lari ke pc..tak lama pastu mak cium bau terbakar..Mak pun cepat2 ke dapur..Tengok2..mak punya bekas plastik dah terbakar kat atas dapur..Bila masa lak mak bukak api, mak pun tak perasan..Habis mencair bekas yang mak isikan ayam sebelum digoreng..Abah geleng kepala je..huh...bahaya jugak bila excited sangat buat benda ni..So, lepas ni kenalah lebih hati2 sebelum membahayakan kami sekeluarga..Peringatan untuk semua yang kemaruk sangat buat LO macam mak...hehe...



Quote:
DANISH & DANIA AT 1ST JUNE 2008

Danish:
-Umur Danish hari ni 3 tahun 5 bulan 1 minggu 3 hari.
-Setakat hari ni Danish dah boleh kira sampai one hundred..Yang penting dia dah kenal nombor 1 sampai 10..cuma tulih tu tak pandai lagi la..setakat no 1 tu boleh la...Yang lain tu kena kita tunjuk kat dia..
-ABC plak dah memang hafal sejak umur dia 2 tahun lebih..Boleh la kenal huruf tu..tapi on off...kekadang lupe..
-Alif Ba Ta pun dia pandai baca..kalau sampai Ya tu, ada lah beberapa huruf dia lupa..tapi yang lain ok..
-Doa makan dan lepas makan pandai dah..
-Solat pun boleh la sikit2..setakat sujud, ruku' tu...siap doa lagi..Bab sembahyang ni belum dua tahun lagi dia dah boleh ikut2..
-Cakap pulak mengalahkan orang tua..Kadang-kadang apa yang mak abah pernah tegur dia, dia plak tegur kami balik..
-Teringat suatu ketika dulu, masa umur setahun lebih..dia boleh cam perkataan TESCO..Mula2 mak ingat dia cuma tahu lokasi Tesco tu je..Tapi ada sekali tu, masa makan kat kedai..Tiba2 je dia sebut Tesco..Mak heran gak..bukannya ada Tesco kat situ..Mule2 buat tak reti je..kot dia nak pi tesco..Pastu tu dia tunjuk kat kotak tisu tulih Tesco...baru mak tau anak mak bijak..
-Boleh diharap jugakla kalo kena moodnya suruh jaga adik..pandai agah adik dia..Pastu selalu gak, kalo adik dia nangis dan mak ada keje sikit..dia pandaila bagi adik dia puting..
-Suka pi sekolah..lagi2 sejak adik dania dia pun pi sama..Dulu liat gak nak bangun pagi..kalo kejut selalu ngamuk..Tapi sekarang senang nak kejut...Teacher pun selalu puji dia baik kat sekolah and cepat belajar..
-Sekarang dah pandai makan ubat and supplement..Dulu..jangan harap..
-Mak baru perasan anak mak ni cermat orangnya..Buku2 dia tak pernah koyak dengan sengaja. Pastu pandai simpan balik mainan dia lepas main..kecuali mood pemaleh datang..Pastu pandai jaga mainan ngan buku dia..Jarang ada yang cepat rosak..Kasut plak bila masuk rumah, akan letak kat tempat kasut..
-Sangat cepat tangkap apa yang diajar..
-Kalau tengok tv, dia boleh cakap balik apa2 yang penah keluar kat TV tu..especially iklan..
-Sangat pandai ambil hati..kalo mak tengah masak..dia tanya..mak masak apa..pastu dia cakap..uihhh..sedapnyeeee...
-Boleh tolerate ngan adik..kalo mak ngan adik nak dok depan dalam kete..dia tak kisah dok belakang..kalo mak ngan adik dok belakang, dia tak kisah dok depan...
-Sangat suka jumpa doktor..siap boleh berlakon jadi doktor..
-Dah tak minum susu dalam botol..Mak ngan abah cakap botol dah kena buang..So, dia pun minum susu dalam cawan budak yang bertutup tu jee..Minum Anmum Essential 6oz..
-Masih tak mo off diapers..puas pujuk..tandas duduk untuk dia pun dah beli..Tapi dia tak konfiden lagi..wp dah puas mak abah psiko die..
-Pandai gosok gigi sendiri, tapi tak bersih..Mak kena pantau jugak..
-Sangat suka makan ayam..Chicken Rice is his favorite...Coklat pun suka...Vitagen and suku sakatnya..Suka bukak peti ais cari benda yang boleh makan atau minum..Tak suka sayur selain carot..
-Berat masih dalam lingkungan 13kg je..Kalo tak sihat atau batuk..berat akan turun cepat..
-Very sensitive person..
-Sangat rajin tolong mak lipat and sidai kain..
-Sejak kecik dia tido kat katil dia...sampai sekarang..Tak lama lagi mak nak ajar dia tido bilik asing lak la..
-Sekarang ni..makin kuat berangan..hari2 bercakap sorang2...macam2 aksi...

Dania:
-Dah 3 bulan 2 minggu 4 hari..
-Setakat ni..tengah berusaha untuk meniarap..kadang2 tu berjaya jugak dia meniarapkan dirinya..Kepala pun dah boleh angkat tegak masa meniarap..
-Dah pandai senyum and ketawa bila diagah..
-Dah pandai pegang apa yang boleh dia capai..
-Berat masa timbang 3 bulan..5.1kg..sekarang sangat bulat pipinya..mcm kuih pau..
-Tidur malam dalam pukul 7 lebih dah merengek mintak masuk dalam bilik..lampu dim, lampu tidur je..pastu pasang aircond..Lepas tu mintak nyonyot puting dia..then terus tidur..dalam pukul 11 atau 12 lebih..bangun mintak susu..then tido balik..pastu dalam pukul 4 lebih..sekali lagi susu..then pukul 6 lebih dia bangun mintak tukar diapers..pastu tido balik..
-Pagi2 dah kena kejut sebab nak pi nursery..tapi pagi2 mood dania ok je..Tapi kalo petang kadang2 dia nangis masa mak ambik dari nursery..agaknya marah sebab mak tinggalkan dia kot..
-Sangat suka mandi..gelak je dia masa mandi..
-Susu dia Anmum Rumusan Bayi..dah 5oz dia minum la ni.. Tapi kalo malam kurang sikit..4oz...
-Tak banyak ragam...senang diurus..
-Senang naik ruam kalo panas..siap merah2 kat pipi dia..
-Kalo bergambar susah nak senyum..Tengah sengih meleret pun dia boleh stop senyum kalo snap gambo dia..
-Dia ada wardrobe sendiri..Baju2 dia tak kongsi tempat ngan orang lain..Tu pun penuh dah disebabkan oleh mak dia yang tidak dapat mengawal perasaan kalo jumpa baju baby girl..nak beli je..


Tuesday, 27-May-2008 08:46 Email | Share | | Bookmark
HAPPY BIRTHDAY ABAH DEARIE...

Hari ni birthday abah..tapi plan tak jadik sebab benda mak order tak sampai lagi...bawak bersabar abah ek..Anyway mak n anak2 wish u Happy 34th Birthday..Semoga panjang umur murah rezeki..diberkati Allah selalu..teruskan menjadi hubby dan abah yang baik..We love u so much..Balik keje..mak bagi tau Danish hari ni Birthday abah..So, bila abah dia balik je keje..Danish dah tunggu kat pintu and nyanyi lagu happy birthday untuk abah kesayangannya..So..yang kat bawah ni dedicated to abah...






2nd trial of doing scrapbook..
Hari ni pun tak de xtvt yang luar biasa utk MDs...So, mak try buat scrapbook lagi...Tapi still tak pueh ati la...So, untuk cuba2 mak pilih la gambar 2MDs masa pi Cameron...




Sunday, 25-May-2008 12:12 Email | Share | | Bookmark
Family Vacation..

 
 
 
View all 14 photos...




First Day:
Hari ni pagi2 lagi dah bersiap..Malam tadi mak all out packing semua stuffs yang nak bawak bercuti..Mak buat breakfast roti bawang salut telur je..hehe resipi sendiri..kenyang gak makan..Bukan ape, dah ada anak kecik ni payah nak menyinggah kat mane2..Then dalam 9.30am, kami bertolak dari Penang ke Cameron Highlands...Kami akan jumpa opah, pakngah & co dan pakcu & co kat Simpang Pulai, sebelum kami konvoi naik CH..Nak jadi citer..dah lepas Hentian Sg. Perak, mak call opah..nak tanya ada kat mane..rupe2nya depa masih kat Slim River, sebab kereta pakngah ada problem...Haru..haru..Last2 kami pun meronda2 lah dulu kat Ipoh..Dah tak tau nak kemane, kami pun tunggu je la kat jalan nak naik CH kat Simpang Pulai tu..tunggu je la kat situ sampai konvoi opah sampai...



On the way naik CH, nasib baik Danish & Dania ok..mak still ingat last time kami naik CH, Danish muntah terbelahak dalam kereta..and paling sadis atas mak..sampai mak kena hantar laundry mak punya jeans..Nak citer pasal view..semua orang tau view on d way ke CH memang cantik..Actually kami booked 2 apartment sebab kebanyakan apartment fully booked coz cuti wesak..Pakngah booked Carnation Park Apartment kat Tanah Rata untuk malam pertama, dan abah booked Desa Anthurium Apartment juga kat Tanah Rata for 2nd nite..jenuh gak berpindah randah..Tu le..buat lagi plan last minute..



So, sampai je kat Brinchang, kami cari tempat makan dulu memandangkan perut dah main lagu rock...Maklumla..dah pukul 3 lebih..sempat lagi bergambor tu...




Yang ni kami sampai kat Carnation Park Apartment. Sampai-sampai, pakngah call owner rumah tu utk dapatkan kunci dan settlekan bayaran..Owner rumah tu Cina tapi rumah yang kami sewa tu for Muslim only. Dah selesai angkut mengangkut, maka kami buatlah rumah tu macam kami punye..habih perabot depa kami alih. Pastu posing lagi...





Petang tu kami keluar pi Bharat Tea Plantations. Minum teh kat situ best sebab view tersangat cantik..Cuaca pun sejuk je..Maklumla..dah nak malam..Lepas minum..mulalah sesi bergambar...Balik dari Bharat Plantations kami singgah kat kedai jual baju tak jauh dari simpang Carnation Park..Then, opah tapau nasi goreng ayam merah, makan malam kat rumah..







Second Day:
Sejuknya malam dan pagi kat CH ni...pakai baju sejuk pun sejuk lagi...tapi yang pelik tu, Danish boleh berpeluh..pastu ngadu gatal kat badan dia..Mana taknya, berkejar2 ngan kazens dia..Tu pasal la..Suka sangat..last2 ngigau..Lepas mandi2..kami semua terus packing sebab nak kena pindah apartment pulak..Breakfast, pakcu beli..Pastu kami pun keluar la..Destinasi pertama, Rose Valley...sempat lah introduce kat opah dan yg lain cendawan goreng..Then Strawberry Park, dapatlah merasa chocolate strawberry, tapi tak dapat petik sendiri strawberry sebab tutup..borong beli teh berperasa..Pastu singgah kat kedai souvenir..Mak ngan abah dah banyak kali singgah kedai ni, tapi tak perasan gak nama kedainya..beli dried fruit, teh berperasa, strawberry juice and jam dll..Opah siap beli baja bunga lagi..Pastu kami balik ke Brinchang makan kat foodcourt semalam. Walaupun baru singgah 2-3 tempat tapi masing2 nampak letih..Pas makan kami bercadang nak minum teh kat Ladang Boh kat Sg Palas..Maklumla dah petang..Tapi bila naik je ke atas, baru sekerat jalan..orang2 yang dah naik kata dah tutup..so, terkilan gak mak tak dapat pi sini sebab mak tak pernah lagi pi kat Ladang Boh ni..Pastu kami singgah kat Taman Rama2..Beli la something kat sini..Opah nampak ada anak pokok strawberry..so, opah kate nak beli esok on d way balik.. Tak dapat pi banyak tempat coz jalan jamp..Banyak masa habis kat jalan..Pastu kami terus balik ke rumah ke dua kami kat Desa Anthurium..Punyelah mengah kena panjat tingkat 4..Mak ngan abah pernah dok kat sini dulu..Malam tak pi mana, tengok AF6..







Third Day:
Pagi ni lagi sejuk dari semalam..Hari ni kami berkemas awal..Lepas breakfast terus checkout..Kami terpisah..Depa singgah kedai souvenir semalam, beli bunga..Kami berhenti kat Kea Farm, tunggu depa. Danish ngan Dania plak tido..Rupanya Danish demam..Tak lama tu jumpa opah tengah beli sayur, jagung dll...Kami beli coklat strawberry.Pakcu takdapat parking sebab jamp..Terus tunggu opah kat Butterfly Farm yang semalam. So, lepas belibelah, kami bawa opah ke Butterfly Farm..Punyelah sarat kereta masing2..Then kami pun terus ke destinasi masing2..Mak ngan abah pun tak singgah mana2 lagi memandangkan Danish demam..Kami terus ke Simpang Pulai and cari tempat makan..Since Danish nak makan KFC, kami pun makan KFC kat depan Megoplex dekat rumah sewa mak waktu keje kat Ipoh dulu..Ni lah satu-satunya gambar yang sempat kami snap sebelum kami pulang dari CH.



Saturday, 24-May-2008 08:47 Email | Share | | Bookmark
First trial!!

Hari ni mak cuba buat scrap yang pertama..tu pun main tempek je...Tapi mak tak puas hati lagi la...nanti nak cube yang lebih baik...Dah siap, saje je mak letak jadi tag fp ni...


Backdated entry lagi....





Gambar ni mak ambik selepas mak n abah bawak dania pi klinik Sg Dua untuk cucuk 3 bulan..Mujurlah enjection kali ni dania tak demam..Kalo demam silap haribulan tak jadi lak plan kami nak bercuti....This was the day before we went to CH.



Saturday, 24-May-2008 07:00 Email | Share | | Bookmark

5 May 08
10 May 08 (1)
10 May 08 (2)
View all 7 photos...




Mak baru balik keje and baru ambik 2MDs balik dari nursery...Dah abah pi keje malam, mak pun snap la gambo anak2 mak 2 orang ni yang kena tinggal dek abahnye..kesian...Dania makin bulat dan comey..geram je mak tengok pipi dia..macam nak gigit2 je...Danish plak makin susut badannya..tak taula sama ada aktif atau cacing..Yang mak perasan dia makan banyak jugak...tapi badan makin susut..Nak kata cacing, baru je bagi ubat cacing..Tapi yang penting dia aktif main..Balik je nursery terus bekejar main ngan robot..





Gambar ni mak ambik masa nak keluar jalan2 cari makan..Mak pakaikan Dania baju polo yang mak baru beli utk dia..nampak sweet je dia...Hairband tu plak auntie Mimie bagi..TQ auntie Mimie..ada lagi, bagi la lagi.. Hari ni mak pakaikan dania baju kaler putih and danish kaler turqoise lembut (dah dekat nak putih)..Mak ngan abah pun pakai kaler putih..tapi lupe nak snap gambar kami 4 beranak...Danish lak pakai baju mak cu bagi..nampak handsome je...




Kali ni kami pi makan kat Pen Mutiara Restaurant kat Bt Maung..Danish lak mengamuk sebab dia nak pi makan kat Tesco..sebenarnya bukan nak makan sangat, tapi nak main kat playing area kat Tesco..Pujuk punye pujuk sampai mak pun dah hangin satu badan, baru dia ok..Last2 dia makan punyela banyak sampai mak plak risau takut keluar balik...Nak habaq, kami makan kari kepala ikan ngan sotong goreng tepung..Punye la sedap..sehingga menjilat jari..sempatla 2MDs bergambar kat situ...





Yang ni gambar sebelah pagi..Masa ni mak bangun awal..yang lain masih tidoq...Mak pun terus bukak laptop nak update fp mak yang berkurun tak update..Tak lama tu Danish menjengulkan kepalanya dari dalam bilik..Pastu dia dok kejap dekat mak and main menan dia..Tak lama tu dia masuk balik bilik and tak kuar2..Mak ingat dia tido balik kat abah dia..Takpelah...Tapi tak lame kendian dia keluar dari bilik dan cakap "Mak, dah sapu bedak.." Bila mak angkat je muka tengok dah macam tepung kormak dah muka hero mak ni...tengok jela gambo kat bawah ni...Rupenye diam2 dia ade projek dalam bilik while abah n dania still tido.. Tak pasal je bedak ruam tu jadi mangsa...Yang kelakar tu bila mak nak snap gambar muka dia, siap boleh posing lagi tu....



Bila hari cuti, biasala..kami tak dok rumah punye..so, destinasi kami kali ni Queensbay Mall..Saje jalan2 and mak nak shopping seluar jeans danish since kebanyakan jeans dia dah ketat dan pendek..Lagipun ari tu opah call ajak kami semua pi bercuti kat cameron highlands..so kenalah beli jeans baru kat Danish sebab cameron tu kan sejuk..Lepas makan kat Chicken Rice Shop, kami pun masuk la dari satu kedai ke satu kedai nak cari seluar utk danish..Tengah dok jalan2 tu terserempak dengan satu monster yang hodoh...Danish punyela takut & tergezut...Tapi tak lama tu dia nampak superhero yang dikenali iaitu Ultraman Max..Ape lagi tak leh dok diam kawan tu..Actually ultraman tu datang untuk bergambar dengan pemenang satu contest...So, tak dapatla Danish nak bergambar dekat dengan dia...Abah ambik gambar ultraman dari jauh je...Tak lama lepas tu ultraman tu pun nak turun dari stage..cepat2 abah suruh danish salam ngan ultraman...Punyela suke anak mak ni dapat salam ngan superhero dia...Tapi abah tak dan nak snap gambor dia tengah salam tu sebab ultraman tu dikawal ketat..and nak cepat je...Tapi itu pun dah cukup menggembirakan hati anak bujang mak ni..seminggu tak habis citer pasal tu..sampai teacher kat nursery pun terpaksa dengar citer dia..



Yang ni plak Dania nak melaram hairband baru yang mak beli kat Flower Girl kat QM..Saje je beli sebab suke tengok lace kat hairband tu..and harga pun murah je...



[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net