WELCOME TO THE WORLD OF DANISH & DANIA

By: Mak and Abah Of Lovely MDs

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 22-Dec-2004 00:00 Email | Share | Bookmark
Unforgetable moment...

 


Mak admitted wad bersalin Hospital Slim River dah 5 hari sebab leaked...Dah naik boring Mak dok wad .Bile Mak bgtau Abah yg Mak admitted, Abah terus ambik cuti dan rushed dari Penang ke Slim River...Bayangkan, 2 jam dah sampai ...Semalam Mak dah mule sakit pinggang..duduk salah, baring salah...Malam tadi Mak rase teruk sangat sampai mintak nurse picit belakang...Selang beberapa jam Mak suruh nurse check sebab dah tak tahan ...Pagi ni Rabu, 22 Disember 2004, nurse check lagi sekali..Tengah dok tunggu die nak check, keadaan tetibe jadi kelam kabut sebab makcik depan katil Mak terberanak dalam toilet!! Yang Mak ni dalam sakit2 tu kenala bersabar...
Dalam pukul 7 pagi nurse check lagi..serviks dah terbukak 4 cm..Mak ditolak naik wheel chair ke labor room dalam pukul 8...Breakfast pun Mak ambik sikit je sebab tak lalu makan...Kat labor room, nurse tu kate Mak punye serviks masih tak bukak banyak..Dia tak bagi Mak teran..Kadang2 bile rase sakit datang Mak rase tak tahan sangat..Punye le lame Mak kat situ sampai tertidur2 ...Nasib baik Abah ade kat situ, dia tolong bacekan ayat2 Al Quran dan bagi semangat kat Mak..Kadang2 Opah masuk, Abah keluar, sebab sorang je boleh masuk..Pejam celik, pejam celik..Dah dekat 9 jam Mak dalam labor room..Sakit pun dan makin kerap..Doktor datang pantau sekali sekala..Nurse kate kalau lepas ni masih takde tanda nak bersalin, depa ready nak hantar Mak ke Teluk Intan untuk bersalin secara ceaserean. Tetibe dalam pukul 5 lebih petang tu, Mak sakit perut teramat sangat. Ramai nurse dan bidan dalam bilik tu..macam tengok show plak..Tapi semua bagi semangat. Abah pun ade.. Depa ajar teknik meneran..
Tepat pukul 5.40 petang, Danish dilahirkan dengan selamat..Alhamdulillah..normal birth ...Tapi Danish tak nangis..Nurse terus bawak die keluar..Abah pun ikut keluar..Tak lame lepas tu baru bawak Danish masuk labor room semula..Dah bersih dah...Mak kena jahit mase tu..Dah selesai baru le Mak dapat pegang Danish..Nak nangis rasenye ...Kami ditolak ke wad semula.. Kat luar, Abah, atuk, opah dan ramai sedara mara menunggu. Kat wad Abah azankan Danish..Malam tu Mak dan Danish masih kena tahan kat wad. Mak demam ..Nasib baik Danish tak buat ragam malam tu..kesian Mak keletihan sampai lembik badan dok 9 jam lebih dalam labor room...Malam tu Mak dapat tau berat Danish masa lahir 2.98kg.. Esoknye pun Mak kena tahan lagi kat wad..Ramai yang datang melawat..Macam tak caye je Mak ngan Abah ade baby comel macam Danish kan...Tapi sepanjang kat wad Abah lupe bawak kamera..Lusa baru le boleh keluar wad...Seronok rasenye dapat hirup udara segar dalam suasana baru..Lepas 2 hari baru dapat balik rumah opah...Baru Abah dapat tangkap gambar orang baru ni...





Quote:
22 December 2004 (newborn) : Immunisation - BCG (1st dose)
Danish's weight =2.98kg, Head = 33cm, Height = 49cm

23 December 2004 (1 day old) : Immunisation - Hep. B (1st dose)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net